De juiste werkhouding

Om rug- en nekklachten te voorkomen, is het belangrijk dat je de juiste houding aanneemt achter je bureau. Dit begint al met het kiezen van de juiste bureaustoel: de stoel is namelijk de basis van je zithouding. Met een ergonomische bureaustoel bespaar je jezelf vervelende pijntjes en klachten in je rug, schouders en nek, want een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat je lichaam optimaal ondersteund wordt.

Het belang van ergonomie

In een eerder artikel vertelde we je al dat een juiste kantoorinrichting ziekteverzuim kan voorkomen. Door het gebruik van diverse kleuren en verlichting én door het gebruik van het juiste ergonomische kantoormeubilair. Kies dus voor een ergonomische bureaustoel en sta-zit bureau, om klachten te voorkomen.

De juiste bureauhoogte

Zittend en staand werken afwisselen is de beste manier om klachten te voorkomen. Een zit-sta werkplek is echter wat kostbaarder dan een vast bureau. Indien je aan een vast bureau werkt, is het belangrijk dat de hoogte van het bureau op jouw lengte is afgesteld. Een vast werkblad dient tussen de 74 en 76 centimeter hoog te zijn. Het werkblad behoort minimaal 120 cm breed en 80 centimeter diep te zijn. Wanneer je aan je bureau zit, en de hoek tussen je boven- en onderbenen is 90 graden, dan weet je dat je goed zit!

Instelling bureaustoelZithouding achter de computer

Beeldschermen
Om pijnlijke ogen en nekklachten te voorkomen, zet je je beeldschermen op ooghoogte. De ideale afstand tussen je ogen en je beeldscherm is 80 centimeter. Mocht je nou geen meetlint binnen handbereik hebben, dan kun je ook een armlengte aanhouden. Op deze afstand is je beeldscherm goed leesbaar en hoef je niet met je ogen te knijpen.

Het toetsenbord en de muis
In eerste instantie verwacht je misschien niet dat je toetsenbord en de muis iets met ergonomie te maken hebben, maar ook deze elementen hebben alles te maken met de juiste zithouding. Deze dienen in dezelfde richting te staan als je beeldscherm. Je handen moeten de ruimte hebben om ontspannen op je toetsenbord te liggen, zodat je ellenbogen op de armsteunen van je bureaustoel kunnen rusten.

Heb je na het lezen van dit artikel twijfels of je het juiste ergonomische meubilair hebt en of je medewerkers de juiste houding hebben? Laat je adviseren door een van onze adviseurs.

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370