De kantoormedewerker van de toekomst

Het belang van ergonomie was afgelopen week wereldnieuws. Britse deskundigen hebben onderzoek gedaan naar het kantoorpersoneel van de toekomst. Dit onderzoek maakten zij tastbaar door er een wassenbeeld van te maken en de pop heeft zelfs een naam: we noemen haar Emma.

Emma heeft een permanente bochel, een grauwe huid en spataderen. Eigenlijk is dat helemaal niet zo raar als je je bedenkt dat we 8 jaar van ons leven zittend (in een bureaustoel) doorbrengen. De hele dag focussen op een (computer)scherm is slecht voor je ogen: je krijgt er rode en droge ogen van. Naast de permanente bochel en de spataderen heeft langdurig zitten nog veel ernstige gevolgen voor je gezondheid. Door veel en langdurig zitten ontwikkel je buikvet. Gezwollen ledematen ontstaan door voortdurend dezelfde bewegingen uit te voeren en wist je dat je een harige neus (en oren) krijgt door slechte luchtkwaliteit op kantoor?

Maar wat kun je zelf doen om deze klachten te voorkomen en wat kun je hierin betekenen als werkgever? Zorg er allereerst voor dat je niet de hele dag zit. Sta dus wat vaker op en neem wat vaker pauze. Denk eens aan een wandelende vergadering, of breng je collega’s (aan de andere kant van kantoor) af en toe een kop koffie…

Daarnaast helpt ergonomisch meubilair om een aantal van bovengenoemde klachten tot het minimum te beperken. Bied je personeel de mogelijkheid om staand en zittend werken af te wisselen door te kiezen voor zit-sta bureaus. Een ergonomische bureaustoel of balanskruk zorgt ervoor dat je rug op de juiste plekken wordt ondersteund, zo voorkom je de bochel. Wat zeg nou eerlijk, eindigen zoals Emma wil niemand toch?

 

Foto's: Belgaimage

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370