De voor- en nadelen van kantoortuinen

De kantoortuin, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar voor wie deze term voor het eerst hoort, leggen we het graag nog een keer uit. Een kantoortuin is een kantoorinrichting met een indeling waarbij doorgaans meer dan 12 medewerkers bij elkaar in dezelfde ruimte werkzaam zijn, zónder scheidingswanden. Als je dit hoort, zul je waarschijnlijk denken: ‘waarom zou je dat willen?!’ Toch heeft werken in een kantoortuin diverse voordelen.

De voordelen van de kantoortuin

Communicatie

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk de communicatie. In een kantoortuin is het makkelijker communiceren en samenwerken, omdat er letterlijk gezien geen afscheiding is tussen jou en je collega’s. Er is over het algemeen minder ruimte tussen jou en je collega’s en daardoor is er meer ruimte voor spontaniteit.

Meer beweging 

Medewerkers die in een kantoortuin werken, bewegen tijdens hun werkdag gemiddeld 32% meer dan hun collega’s die een eigen kantoor hebben. Als je je alleen al bedenkt dat een rondje koffie voor 12 collega’s wat meer stappen vergt dan voor alleen jouzelf, dan zit (of sta) je natuurlijk zo aan die 32 procent meer beweging. Daarnaast is een kantoortuin niet de juiste plek voor privacy. Wanneer je iets wilt bespreken zul je eerder even van je plek opstaan en weglopen dan wanneer je over je eigen kantoor zou beschikken.

De nadelen van een kantoortuin

Teveel prikkels

Ondanks dat werken in een kantoortuin het makkelijker maakt om elkaar op te zoeken, heeft het als nadeel dat medewerkers zich moeilijker kunnen afzonderen. De één kan nu eenmaal beter tegen omgevingsgeluid dan de ander. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat geluidsoverlast het grootste probleem is van de kantoortuin.

Voor een introverte collega is een kantoortuin de grootste nachtmerrie. Door voor een lange periode blootgesteld te worden aan prikkels, verandert je identiteit. Dit klinkt extreem en dat is het eigenlijk ook!  Je gaat je er namelijk een stuk minder autonoom door voelen, omdat je steeds meer op gaat in het grote geheel. Het is van belang dat je, zodra je klaar bent met je werk en onderweg bent naar huis, zo snel mogelijk ‘herstelt’, anders loop je het risico gevoelloos te worden.

Een oorzaak van ziekteverzuim

Ondanks een aantal gezondheidsvoordelen die een kantoortuin met zich meebrengt, overheerst het gezondheidsnadeel. Een onderzoek in Scandinavië heeft namelijk aangetoond dat een drukke, open kantoortuin ervoor zorgt dat mensen zich vaker en langduriger ziek melden dan medewerkers die met minder collega’s in een ruimte zitten. Er is in dit onderzoek ook gekeken naar de verhouding man-vrouw en er is aangetoond dat hierin nauwelijks onderscheid gezien wordt.

Meer informatie over een kantoortuin of wil jij jouw kantoorruimte herinrichten? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370