Dit zijn de regels voor een kantoor aan huis

Een kantoor aan huis klinkt voor veel mensen als dé droom, want wie wil dat nu niet? Je stapt uit bed, neemt een ontbijt en misschien een kop koffie en binnen een half uur begin jij aan je werkdag. Zonder in de file te staan of in een volgepropte trein te zitten. Ideaal! Maar let op: een kantoor aan huis mag niet zomaar, er zijn namelijk heel wat regels aan verbonden. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

Eigen voorzieningen

Hiermee wordt bedoeld dat jouw kantoor aan huis moet beschikken over een eigen ingang en andere voorzieningen zoals bijvoorbeeld sanitair. Daarnaast moet de ruimte wettelijk gezien ‘verhuurbaar’ zijn. Je tweede slaapkamer ombouwen tot kantoor volstaat dus niet, maar heb je een garage of schuur omgebouwd als kantoor? Dan geldt dit wel als aparte ruimte.

70 % van je inkomsten komt vanuit het kantoor aan huis

Indien je de kosten van (de inrichting van) je kantoor aan huis fiscaal wilt aftrekken dien je minimaal 70% van je inkomsten binnen te halen via dat kantoor. Daarnaast speelt het aantal m2 ook een belangrijke rol. Bij veel gemeentes is het de regel dat maximaal 1/3 van je woning dienst mag doen als bedrijfsruimte. Het is dus bijvoorbeeld niet toegestaan om van jouw eigen huis een kantoorpand te maken en dan ergens anders te gaan wonen.

De kantoorinrichting voor je kantoor aan huis

In veel gevallen zijn de kosten voor je inrichting niet aftrekbaar van de belasting. Je inventaris, waaronder je bureau, stoel, lamp maar bijvoorbeeld ook de energiekosten komen dus allemaal voor eigen rekening. De apparaten die noodzakelijk zijn voor je werk vallen dan weer wél onder de bedrijfskosten. Denk hierbij aan je laptop, printer, telefoon of bijvoorbeeld literatuur dat nodig is voor je werk.

Benieuwd of jij jouw kosten voor een werkruimte aan huis mag aftrekken van de belastingdienst? Raadpleeg dan de rekenhulp van de belastingdienst.

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370