Het effect van muziek op kantoor

Muziek op kantoor, het lijkt een onderwerp te zijn met voor- en tegenstanders. Waar de één zich juist beter kan concentreren door muziek op kantoor, is de ander juist sneller afgeleid. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat muziek luisteren op kantoor de productiviteit verhoogt. Uiteraard zitten hier wel wat haken en ogen aan. Heavy metal op standje 40 is misschien niet de beste optie..

Van muziek word je vrolijk

Je humeur heeft invloed op je productiviteit. Ga maar eens bij jezelf na: wanneer je vrolijk bent en lekker in je vel zit, krijg je meer werk verzet dan wanneer je een baaldag hebt. Over het algemeen heeft muziek luisteren een positief effect op je humeur. Zet je afspeellijst wel op shuffle, zo voorkom je dat je brein gaat proberen om de ‘toekomst te voorspellen’. Zie je op tegen die ene taak of ben je vandaag met het verkeerde been uit bed gestapt? Zet dan je favoriete muziek op. Dit wekt positieve emoties op!

Muziek op kantoor verhoogt de productiviteit

Zoals al eerder geschreven worden de meeste mensen blij van muziek, waardoor het je werkt dus ook leuker maakt. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 80% van de mensen op de werkvloer iedere dag áctief muziek luistert. Om de productiviteit met behulp van muziek te verhogen is het belangrijk om muziek uit te kiezen die past bij de werkzaamheden. Voor repetitieve taken, die focus én denkwerk vereisen, is eenvoudige muziek zeer geschikt. De routine-taken worden leuker én productiever met vrolijke up-tempo muziek op de achtergrond!

Muziek luisteren op kantoor maakt je creatiever

Wanneer je tijdens je werk naar muziek luistert, ben je aan het multitasken. Zonder dat je het door hebt zijn je hersenen constant bezig om de muziek te verwerken en de interpreteren. Hierdoor train je onbewust je hersenpan én ook zeker het creatieve gedeelte van je brein. Een win-win situatie dus.

Houd rekening met de niet-muziekliefhebbers

Uiteraard zijn er ook collega’s die wellicht minder goed kunnen focussen met muziek aan. Houd er in je kantoorinrichting dan ook rekening mee. Een stilteruimte of focusruimte kan hiervoor een goede oplossing zijn. Zo stel je de medewerkers in staat om zich af te zonderen wanneer hij of zij dat wenst.

Kun je wel wat advies gebruiken over de (her)inrichting van jouw kantoor óf ben je gewoon benieuwd naar onze muzieksmaak. Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370