Welke kenmerken passen bij een Scandinavische kantoorinrichting?

Waar we eerst nog dachten dat een Scandinavische stijl een trend leek, zien we nu een tijdloos design in interieurs terug komen. De Scandinavische ontwerpstijl is bedoeld om mensen een manier te bieden om duurzamer en in harmonie met elkaar te leven. Dit wordt gedaan door haar eenvoudige, functionele en warme decoratieve stijl. Designs zijn uniek, waar gebruik wordt gemaakt van mooie details en ronde vormen. Maar naast de eenvoud, ligt de kracht ook in gedurfde patronen, geometrische vormen en felle kleuren. En juist dat laatste is een kenmerk dat niet iedereen gelijk zou verwachten. Het is de kunst om van al het bovenstaande een simplistische sfeer te creëren op kantoor.

En daar gaan wij jou bij helpen.

Materialen

Natuurlijke materialen doen het goed in de eenvoudige manier van leven, wat kenmerkend is voor deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan hout, dat veel gebruikt wordt door haar milieuvriendelijkheid, natuurlijke schoonheid én onderhoudsvriendelijk. Je vindt het terug in kantoormeubelen, vloeren, muurbekleding en zelfs op het plafond. Eiken hout is favoriet. Het eiken hout blijft haar lichte kleur behouden, doordat de afwerking veelal gebeurt in een natuurlijke beits.

Om sfeer en warmte te creëren, wordt bovenstaand materiaal vaak gecombineerd met textiel en wol. Designs van nu zijn vaak samengesteld uit meerdere materialen. Te denken aan een houten onderstel, kunststof zitschaal én een stofferen zitting.

Ben jij bezig jouw ruimte in de Scandinavische stijl in te richten? Durf eens echt uit te pakken met hout. En dan bedoelen we niet enkel op de vloer. Accentueer je wanden met mooie panelen of trek je pvc vloer door richting de wand. Vind je het lastig welke kleurtoon het hout dient te hebben? Dat kunnen we onszelf voorstellen. Hout heeft een warme kleurtoon als het warme kleuren zoals rood, oranje of geel als basis heeft. En een koele ondertoon als het blauw of grijs als basis heeft. Ga bij de Scandinavische inrichting voor de warme kleuren en combineer dit met lichte stoffen.

 

Kleuren

En de lichte stoffen kunnen we doortrekken in kleuren. Lichte, neutrale kleuren doen het namelijk goed in deze stijl. Denk aan warm grijs, beige en wit. Maar ook donkere kleuren als nachtelijk blauw, groen en zwart zien we veel terug komen in de details van meubelen. Hout wordt namelijk vaak gecombineerd met zwart metaal of er wordt gebruik gemaakt van één kleur in twee verschillende materialen. Bijvoorbeeld een beige kunststof zitting met een beige metalen frame. En dit zorgt voor een mooie ietwat futuristische look.

Maar, zoals we net al even kort aankondigden, felle kleuren worden steeds meer toegepast. Bijvoorbeeld frames die een fel groene kleur hebben of accessoires in hard rood, -geel of -blauw. Zorg er wel voor dat je kleurenpalet bestaat uit rustige basiskleuren en accentueer dit met harde felle kleuren.

Onze Davos kunststof stoel is een bekend design uit de Scandinavische interieurstijl en zijn in vele opstellingen mogelijk. De kunststof stoel met vaste spinpoot is bijvoorbeeld leverbaar in zwart, groen of blauw. Wil je liever een gestoffeerde zitkuip, dan kun je deze in wel 50 verschillende kleuren samenstellen. Zo weet je zeker dat jouw kleur erbij zit.

Zijn jullie toe om echt uit te pakken op kantoor? Combineer dan eens verschillende soorten stoelen in dezelfde kleur óf ga voor verschillende kleuren in dezelfde soort stoel. Gegarandeerd dat jij een leuk effect krijgt in jouw ruimte.

 

Vormen

Bij het uitkiezen van meubelen, is het goed om rekening te houden met meubelen uit de jaren 50. Scandinavisch design is namelijk geïnspireerd uit de stroming van deze jaren. Strakke lijnen en dun hardhout worden gebruikt om ruimtes minimalistisch en opener te laten lijken. Naast deze strakke lijnen, vormen de ontwerpen een uitgangspunt van een mix van Art Nouveau en Jugendstil. Twee designbewegingen die een nieuwe vormentaal van assymetrie, gebogen lijnen en organische decoratieve motieven centraal staan.

Iconische Scandinavische klassiekers worden tot op de dag van vandaag nog steeds geproduceerd. Denk bijvoorbeeld eens aan de klassiekers ‘de vlinderstoel’ en ‘de Egg chair’, die je regelmatig terug ziet in interieurs. Ook bij Havic kantoormeubelen hebben we deze designklassiekers in ons assortiment. Fauteuil Que en vergaderstoel Davos hebben beide uitgangspunten van bovenstaande klassiekers en passen dus perfect in de kenmerken voor Scandinavisch meubilair en vormen (kunst-modernisme, z.d.).

Verlichting

Bovenstaande vormen komen terug in de keuze voor verlichting om te zorgen voor een verfijnde maar moderne uitdrukking. In de Scandinavische stijl wordt cocon materiaal vaak gebruikt bij de keuze van een ontwerp, of een afgeleide hiervan. Ook  de kracht van de natuur staat veelal centraal. Zowel in vormen danwel materiaalkeuzes van de verlichting.  Liever voor een lamp met kleur? Dan zijn de ronde kunststof lampenkappen klassiekers in de interieurstroom. Ook deze zijn verkrijgbaar in de bovengenoemde kleuren. Met deze lampenkappen zorg je zeker voor een goed uitgangspunt.

Durf je een eyecatcher te gebruiken in de ruimte? Neon lichten worden steeds vaker gebruikt als decoratieve sfeerverlichting. Een tube led licht kun je mooi in de hoek van je kantoorruimte kwijt, voor een mooi effect. Werk bijvoorbeeld eens met een contrasterende kleur die je hebt gebruikt voor je ruimte. Of ga voor eenheid en laat de kleur terugkomen in je neonverlichting.

Wij zijn ontzettend benieuwd. Ga jij jouw kantoor een vleugje Scandinavië geven?

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370