Welke vergaderopstelling is jouw favoriet?

Vergaderen, brainstormen en overleggen; een dagelijkse bezigheid

Vergaderen; we doen het allemaal. Of je nu op kantoor werkt, in de horeca je gasten de tijd van hun leven bezorgt of je dag en nacht klaarstaat voor je patiënten in de zorg. Een vergadering is binnen elk bedrijf en iedere organisatie noodzakelijk. Maar welke vergaderopstelling leent zich het best voor welke situatie? Laten we daar in deze blog aandacht aan besteden. Er zijn namelijk een tal van vergaderopstellingen. Wellicht dat je ze allemaal al eens hebt geprobeerd en mogelijkerwijs zijn er vergaderopstellingen waar je nog nooit aan had gedacht. De ene vergaderopstelling leent zich perfect voor een kort overleg en de andere is gewenst voor actieve deelname. Ben je benieuwd wat de juiste vergaderopstelling is voor jouw overleg? Lees dan zeker even verder.

Een U-vormopstelling: duidelijke focus op de spreker

De U-vormopstelling is een van de meest gebruikte vergaderopstellingen. De naam zegt het eigenlijk al; iedereen zit aan een tafel, welke in een U-vorm staan opgesteld, en de spreker van het werkoverleg staat centraal aan de ‘open kant’ van de opstelling. Wat maakt deze vergaderopstelling dan zo populair? Heel simpel: iedereen kan elkaar goed zien en horen, er is voldoende plaats voor meerdere deelnemers en iedereen heeft de nodige ruimte tot zijn beschikking. En vereist de vergadering of het overleg interactie, dan kan de gespreksleider gemakkelijk naar iedereen toe om deze interactie te creëren.

Even wat afwisseling kan dus zeker geen kwaad. En nog een bijkomend voordeel: staand vergaderen bevordert de creativiteit! Heb je dus oplossingen, concepten of ideeën nodig? Overleg dan staand!

 

Iedereen is gelijkwaardig met een carré opstelling

De carré opstelling heeft veel weg van de u-vormopstelling en leent zich uitstekend voor een brainstormsessie of workshop. De tafels staan in een vierkant opgesteld en dat geeft alle deelnemers de kans om gelijkwaardig de interactie met elkaar op te zoeken. Het verschil met de u-vormopstelling is dat de gespreksleider bij deze carré opstelling deel uitmaakt van de groep. Maar, let op dat je deze vergaderopstelling niet gebruikt bij een grotere groep. Men zit dan wat verder van elkaar af en niet iedereen kan elkaar zien of optimaal horen.

 

 

Informeel vergaderen, kies voor een ronde opstelling

Ben je op zoek naar een vergaderopstelling die de informele sfeer bevordert? Dan is het raadzaam om een vierkante vergaderopstelling te vermijden. Geluk zit dan wel in een klein hoekje, maar een informele sfeer helaas niet. Daarom raden we je bij Havic Kantoormeubelen aan om te kiezen voor een ronde vergaderopstelling. Niemand zit dan aan het ‘hoofd’ van de tafel en iedereen kan op zijn beurt de kans benutten om het woord te nemen.

Er zijn namelijk geen tafels en er is dus geen ruimte voor eventuele afleidingen.

Ga niet zitten, maar blijf voor de verandering eens staan

Dat lees je goed; een vergadering, werkoverleg of brainstormsessie kan gemakkelijk staand. We zitten ten slotte al de hele dag achter ons bureau. Bij deze vergaderopstelling neem je overigens geen laptop, schrijfblok of pen mee.

Niet vergaderen, maar presenteren

Gaat het niet zozeer om een vergadering of werkoverleg, maar is het de bedoeling dat jij de nieuwe bedrijfsplannen presenteert of belangrijke mededelingen verkondigd, dan is de theateropstelling juist waar jij naar op zoek bent. Hierbij sta jij als spreker voor de groep en zitten de deelnemers in de opstelling van, je kunt het al raden, een theater.

Het is dé ideale manier om een grote groep toe te spreken. Zeker omdat iedereen jouw kant opkijkt en geen beschikking heeft tot laptops of andere toebehoren. Interactie is bij deze vergaderopstelling niet van toepassing. Je wil juist je boodschap krachtig overbrengen door middel van een duidelijke presentatie.

Eerst denken, dan doen

Nu weet je alles over de diverse vergaderopstellingen. Denk daar bij een volgende vergadering dan ook van tevoren goed over na en ga niet zomaar aan een gepositioneerde tafel zitten. Wat wil je bereiken met de vergadering en hoeveel interactie verwacht je tussen de deelnemers? Als je dat weet, dan kun jij nu met alle informatie de perfecte vergaderopstelling bepalen.

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370