Zo verbeter jij je concentratie op kantoor

Om iedere werkdag productief te beginnen, doorbrengen en eindigen, is het beschikken over een hoog concentratieniveau voor iedere kantoormedewerker gewenst. Rinkelende telefoons om je heen, bellende collega’s die langslopen, luide muziek op de achtergrond of je buurman die continu met allerlei kantoorartikelen aan het friemelen is. Het zijn allerlei stoorzenders die jou uit je concentratie kunnen halen en vervolgens jouw productiviteit laten dalen. Merk jij dat je de laatste tijd moeite hebt om jezelf te concentreren op kantoor en is het tijd voor verandering? Onderneem dan actie en lees in deze blog een aantal handige tips en tricks om je concentratieniveau op kantoor te verhogen.

Een juiste werkomgeving

Optimale concentratie op kantoor begint bij het creëren van een ideale werkomgeving. Natuurlijk geeft ieder zijn eigen invulling aan een ideale werkomgeving, maar voor iedereen geldt dat het beschikken over de juiste verlichting, een optimale luchtcirculatie en een stille omgeving bijdragen aan het verhogen van het concentratieniveau.

Het voordeel van een clean desk policy

Een grote kans dat jij op kantoor ook handelt naar het clean-desk-principe. Dat is geen overbodige luxe, want een opgeruimd en leeg bureau helpt je om die volledige focus te waarborgen. Ruim op wat je op dat moment niet nodig hebt en bevrijd jezelf van alle mogelijke afleidingen. Wanneer je pauze neemt of aan andere werkzaamheden begint, heb je je benodigdheden binnen enkele seconden weer tevoorschijn gehaald.

Stel prioriteiten en word expert in timemanagement

Nog even terug naar die afleidingen op je bureau. Als het goed is, heb je die aan de kant gelegd. Maar aangezien je veel werkzaamheden met een laptop of PC uitvoert, zijn de afleidingen online niet op één hand te tellen. Sluit de overbodige tabbladen als Facebook, LinkedIn en Twitter én zet je telefoon op stil. Je hebt deze voor het uitvoeren van je werkzaamheden niet nodig, toch?! Wil je je social mediakanalen tóch bijhouden? Doe dat dan in alle rust tijdens je lunchpauze.

Overigens bevordert het hebben openstaan van diverse tabbladen je concentratie ook niet. Het kan zo zijn dat je een van de tabbladen later op de dag nodig hebt, maar sluit deze voor nu af. Focus je op één taak. Hoe pak je dit aan? Maak een planning! Schrijf alle taken die je die dag af dient te hebben op, stel jezelf prioriteiten en maak de werkstapel behapbaar. Een planning verjaagt de chaos in je hoofd. Zo behoud jij je concentratie.

Neem voldoende rust: pauze is pauze

Frisse lucht, beweging en sociaal contact. Niemand kan acht uur per dag geconcentreerd bezig zijn. Iedereen heeft pauze nodig, en wanneer je pauze neemt, gebruik dat dan ook echt als een moment van rust. Kom eens van die bureaustoel af en loop een blokje om. Neem een collega mee voor een ongedwongen praatje over de weekendplannen en ga daarna weer vol nieuwe energie door met je werkzaamheden. Je hersenen hebben rust nodig om het concentratieniveau op peil te houden. Pak die rust dan ook wanneer je het nodig hebt.

Investeer in akoestiek

Geluid; een van de meest storende factoren als het gaat om een optimale concentratie. Aan de linkerkant is je buurman aan het bellen met klanten, aan de rechterkant wordt er druk overlegd en achter je hoor je op de radio je favoriete meezingers. Hoe kun je je nu nog concentreren? Investeer in akoestiek op kantoor! Akoestische wand- en plafondpanelen dempen het geluid en akoestische werkunits op kantoor geven jou de mogelijkheid om je terug te trekken van alle rumoer. Als werkgever is het overigens altijd aan te raden je medewerkers de mogelijkheid te bieden om in een aparte ruimte geconcentreerd te kunnen werken.

Contact

Wil je meer tips ontvangen over het verbeteren van ieders concentratie op kantoor? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Zij staan je vrijblijvend bij en kunnen je, na het verkrijgen van de nodige informatie, gericht adviseren. Samen zorgen we voor een hoog concentratieniveau op kantoor.

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370