Waarom is ergonomie op het werk zo belangrijk?

Allereerst zullen we eens stilstaan bij het begrip ‘ergonomie’. Wat is dat nu eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk? Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens, zodat we optimaal kunnen functioneren. Dit kan bijvoorbeeld een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie kun je opdelen in fysieke ergonomie en cognitieve ergonomie:

Fysieke ergonomie richt zich vooral op de menselijke anatomie, antropometrie (menselijke afmetingen en verhoudingen) en fysiologie. Denk hierbij aan de inrichting van je werkplek, werkhouding en repeterende bewegingen.

Cognitieve ergonomie gaat over de mentale processen zoals perceptie, het geheugen en de motorische reacties in de interactie tussen mens en systeem en de perceptie. Om het in wat makkelijkere taal uit te leggen, gaat het bijvoorbeeld om de werkbelasting, stress en mens-computerinteractie.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat beide aspecten in balans zijn. Zo creëer je voor je werknemers een fijne werkplek, en we weten allemaal dat dat heel veel waard is!

De voordelen van ergonomisch werken

Door je kantoor in te richten volgens de ergonomische richtlijnen, doe je niet alleen je werknemers, maar ook jezelf als werkgever een groot plezier. Je verwacht als werkgever natuurlijk altijd een hoge productiviteit van je werknemers, maar je werknemers daarentegen verwachten ook veiligheid en comfort. Het is meer dan alleen het inrichten van je werkplek, maar denk ook aan factoren zoals storend lichtinval op je computerscherm, een ruimte met geluidsoverlast, de gevoelstemperatuur in de ruimte en de sfeer. Het is en blijft altijd een belangrijk aandachtspunt! Waar ergonomisch werken allemaal goed voor is, hebben we hieronder voor je opgesomd:

Een veilige en gezonde werkomgeving

Bij het ontwerpen van een ergonomische werkplek wordt er vooral rekening gehouden met de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Dit kan zijn: het goede gebruik van bepaalde machines of het bureau dat op de juiste hoogte is afgesteld. Het is de bedoeling dat er zo efficiënt mogelijk gewerkt wordt, zonder gezondheidsklachten of veiligheidsrisico’s. Doordat werknemers efficiënter kunnen werken, wordt de productiviteit op de werkvloer verhoogd. 1+1=3!

Betere fysieke en mentale gezondheid

Als je je lichamelijk goed voelt, heeft dat positieve gevolgen voor je mentale gezondheid. Wist je dat 8 van de 10 werkgevers de mentale gezondheid van werknemers een belangrijke indicator vindt voor het succes van het bedrijf? Zorg dus dat dit (mede) door ergonomisch werken in balans is! Hoe beter een mens zich voelt, hoe meer energie deze persoon heeft om in te zetten voor de werkzaamheden.

Lager ziekteverzuim

Als mensen fysiek én mentaal goed in hun vel zitten, zorgt dit voor een lager ziekteverzuim. Het is dus belangrijk dat je als werkgever goed op de hoogte bent van het welzijn van je werknemers. Heeft je werknemer bijvoorbeeld veel stress of heeft hij/zij regelmatig last van lichamelijke pijntjes? Dan is de kans aanwezig dat deze persoon vaker ziek thuis komt te zitten dan iemand die dit niet heeft. Uiteindelijk hebben lichamelijke pijntjes ook weer invloed op de mentale gezondheid, zo belandt iemand dus snel in een vicieuze cirkel. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt wel weer. Zorg dus dat de gezondheid op kantoor in ieder geval gestimuleerd wordt. Schaf bijvoorbeeld eens een aantal ergonomische bureaustoelen aan. Je zult zien dat dit al snel een positief effect heeft op de lichaamshouding van je werknemers. Zij willen hierna niet meer anders!

Gratis Levering & Montage Veel Producten op Voorraad Showrooms in Veghel, Amsterdam, Gouda, Hilversum & Breendonk (BE) +31 (0)413 - 370 370